Hundige Kirke

Eriksmindevej 20, 2670 Greve

Hundige Kirke ligger næsten gemt mellem parcelhusene i Eriksmindekvarteret. Den er et resultat af en voldsom befolkningstilflytning i 1960’erne og 70’erne, og sognet rummer i dag ca. 18.000 mennesker. Øgenavnet er Nettokirken pga. det nærliggende supermarked. Kirken stod færdig i 1976 og er dermed bygget kort efter ungdomsoprøret. Dengang skulle kirker ikke ligne kirker alt for meget, og det gør Hundige Kirke heller ikke. Men kirken er levende og fuld af aktiviteter.

Kirkerummet set fra indgangen

De levende sten og trækorset

Kirken og alle dens tilbygninger er bygget af tusindvis af håndstrøgne rødbrune mursten. Der er ikke to af dem, der er ens. Og kirken er i sig selv et levende eksempel på Grundtvigs ord om, at kirken er bygget af levende sten. Det opdagede den menighed, der flyttede ind i kirken snart. Altervæggen er uden anden udsmykning end et simpelt trækors. Det gør, at stenene træder meget tydeligere frem. Da ingen af dem er ens, blev altervæggen et billede på, at hos Gud er alle velkomne – ligeså forskellige som vi nu er.

Det simple trækors på altervæggen er et udtryk for, at der under byggeriet kom nogle uforudsete udgifter, der betød, at der i første omgang ikke var penge til udsmykning af kirken. En kirke uden et kors var dog utænkeligt. Menighedsrådet bad derfor en lokal tømrer om at lave et enkelt kors. Det siges, at planen senere hen var at hænge noget flottere op, men tømrerens kors hænger stadig i al sin enkelthed og passer fint til kirkerummet.

Døbefonden hvor der anes en trekant på stenen.

Døbefonten og trekanten

Også døbefonten er meget enkel i sin form. Det er en stor gammel sten med istidsskurringer. Den lå på en mark ved Vordingborg, da kirken blev bygget. Toppen blev hugget af, og der blev lavet en hulning til vandet. Den er ikke udsmykket af en kunstner, men også her har menigheden opdaget, at døbefonten fra naturens hånd har en simpel trekant på den side, der vender mod menigheden. Den spejles af de 27 pærer i lysekronen ovenover. 27 er 3x3x3, og alle døbte får tre håndfulde vand over hovedet, for vi tror på den treenige Gud.

Glasmosaik højt oppe undertaget. Med gyldent og rødt lys

Glasmosaikkerne og det levende lys

I 1983 blev kirken beriget med to glasmosaikker af Preben Hornung. Mosaikken over alteret hedder ”Det afklarede i troen”. Mosaikken over orglet hedder ”Det uafklarede i verden”.
En mulig tolkning er, at når vi sætter os i kirken, får vi i bedste fald afklaring på troen og livet. Når vi går ud af kirken, bliver vi mindet om, at ikke alt er afklaret ude i verden. Og dér mellem mosaikkerne ligger det egentlige budskab i form af en opfordring til at komme tilbage og søge afklaring til troen og livet.
Glasmosaikkerne giver et stemningsfyldt lys- og farvespil ned i kirken. Det flytter rundt i kirken efter årstiden og solens placering på himlen.

Hånd tænder stearinlys i lysgloben

Lysgloben og verden

I 00’erne fik Hundige Kirke en lysglobe. Også den er meget enkel i sin udformning. Den er udformet efter Jesu ord i Johannesevangeliet ”Jeg er verdens lys. Den, der følger mig, skal aldrig vandre i mørket, men have livets lys”. Det store lys i midten lyser for hele verden/globen, og de små lystændingssteder langs globens ækvator fastholder os på samværet med og ansvaret for alle verdens mennesker.

Klokkerne og præsten

Klokketårnet indeholder tre klokker. Det var præst Erling Djuraas, der foreslog inskrip-tionerne på klokkerne. På den ene klokke står der: ”Jeg melder over land og by, din nåde er hver morgen ny”. Det står også på Erling Djuraas’ gravsten sydvest for Kildebrønde Kirke. De øvrige klokker har indskrifterne: ”Lad min røst dig Gud til ære, ud dit kald til folket bære” og ”Lad min stemme flittigt kalde, Herre til dit hus os alle”.

Nærbilledet af skulpturen på alteret

Fisken – dengang og nu

Ved Hundige Kirkes 40-års jubilæum blev en ny alterskulptur indviet. Den hedder ”Den sidste nadver” og er lavet af Issa Kasah fra Syrien. Den forestiller en fisk med en række mennesker indeni. Fisken er et urgammelt kristent symbol. De første græsktalende og forfulgte kristne brugte fisken som et hemmeligt symbol, fordi bogstaverne i ordet fisk kan danne sætningen ”Jesus Kristus, Guds søn, frelseren”.
Kan du genkende dig selv i et af menneskene i fisken?

En kirke er dybest set kun interessant, hvis der er mennesker i den. Hundige Kirke og tilbygningerne er med tiden blevet fyldt af mange mennesker. Både til hverdag og i weekenden myldrer det med mennesker.


Sognepræst Bo B. Gravesen
På vegne af
Hundige-Kildebrønde Sogns menighedsråd